Sunday, April 11, 2010

~~ My Ahmad Thaqif Akmal is 1 Y 4 M old ~~

** Pic ni amik sebelum dtg sini. susah nak dpt pic dia pakai ni **
Dah 2 bulan ummi tak up-date time dia sambut ulang bulan..sorry ye thaqif tak de kesempatan so ari nie peluang tu ada pg2 ummi dah nak mengarang khas untuk thaqif...;-)
* Thaqif sekarang semua yg kita selalu buat dia tengok dia dah leh buat..contohnya pakai selipar
or kasut org besar ,dia tau je nak masukan cam mana ..pas tu terkedek2 la jalan guna kasut beso
tu.masa duk umah sewa ayah abis kasut2 mbr2 ayah dia dh pakai..
* Pantang nampak kunci mrsti g kat pintu pas tu masukan kunci,bila dah masuk kunci dia buka
pintu n pas tu tutup semula n masukan semula kunci tandanya dh kunci semula la.
* Sebab dia ni tinggi so senang je dia pegang tombol pintu tu..semalam dh sibuk lak kan buka grill
kat homestay yg kita org duk nie.nasib ummi nampak kalu sempat dia buka alamatnya kuar la,
bahaya lak kalu biar pintu tak kunci betul2.
*Thaqif nia kalu nak jalan no1 ..pantang nampak kita siap2 nanti dia la jd org pertama tunggu kat
depan pintu.
* Dah leh ikut kita solat..satu kali tu atas alas kaki pun dia nak sujud..tu bkn sejadah la sayang..
*Thaqif ni skrg suka sangat mengamuk..yg ni ummi paling tak suka tengok ..kdg2 dia tgh main
sorang2 pun leh ngamuk marah2 kalu car dia tak gerak..issss yg nie ummi tak berkenan kalu
dia tgh marah tu ummi biasakan g usap2 kepala n peluk dia bg dia cool sikit ,ok gak cool sikit
* Biasa kalu dia nampak benda yg dia nak..dia akan sebut nakkkkkkkkkkkkkkk panjang ooo
harakat dia..n dh dapat diam la die.
* Selalu nak kan perhatian..kalu kita tak layan dia mula la dia buat sesuatu yg leh buat kita tgk
kat die..kgd2 ayah tgh study dia g pijak2 buku n paper2 work ayah..
*kalu ayah tido pun keje dia la kejutkan ayah..semalam ayab baring kat depan dia tgh makan
biskut jari dia..pas tu dia suap kat ayah yg tgh tido tu..leh lak pas tu dia gelak2..
*Kat homestay yg kita org duk skrg takde astro so hari2 tgk tv 3 je..minggu lepas dia leh layan
rancangan Bersamamu dari mula sampai akhir,muka dia tgk dlm keadaan kesian jek..
* Baru2 ni dia tgk cite apa ummi lupa tajuk .yg ada Hj Bakhil ngan cikgu murni tu dia join yg dlm
tv tu gelak n tepuk tangan sama2 ngan Pak aji bakhil tu..kelakar je ummi tgk dier.
*Kete yg accident baru ni ada pasang cd player,dh antar workshop so skrg kuar guna keta ayah
sebab dh biasa masuk kete tgk cd mickey .bila naik kete ayah tak ada..dia suruh gak buka ,
ummi n ayah bukakan je yg ada cermin tu sambil mulut ayah berlakon jd mickey..puas ati dia.
*Baru2 ni ikut ayah main futsal jumpa anak mber sekelas ayah tp girl..dia leh suakan mulut
dia n kisss kakak tu..dia wat cam ne dia kiss ummi n ayah gak...tah la thaqif..ummi kakak
tu tgk gelak jek...
* sekarang dia panggil ummi n ayah ngan pangilan naaaaaaaa panjang gak harakat nya.sampai
dah sahut baru dia stop panggil.
* kalu makan luar memang dari dulu susah dia nak duk diam ..ada gak la 2 tiga kali dia leh
behave sambil duk kat baby chair tu makan.kalu tak kena la gilir2 makan.cam tu la ada anak..
*Pantang nampak playland mesti dia tunjuk dulu,baru ni ke kedai makan dia asyik cakap car,car,car je ummi cari gak mana la car mainan ,rupanya pandangan dia lg tajam,car tu memang
sekecik car dia leh nampak kat kaunter tu..thaqif2
* Sama gak kalu nmpk restoran mcd,dia dh tau tu sedap..nampak M pun dia dh ckp sedap..tgk iklan pun sedap doh.bawak kat ronald mcdonald tu takut lak..
*Tah kenapa sejak duk sini dia susah betul nak mandi..kalu kat umah tu buja suar baju dia dah menuju ke bilik air.kat sini kalu bawak g mandi mula la dia nak nak nangis la ,dah tu dia peluk kaki ummi susah nak mandikan dia.ngan ummi2 sekali abis basah.
* Gigi dia tak byk bertambah ..baru ada atas bawah 8 n garaham 4 atas bawah..
* ada cite kelakar tentang car..yg buat ayah n ummi gelak giler..hahaha hanya kami bertiga yg
tau..hehehehe.tak sangka ummi ;-)
*Nampak goat ..dog baginya..nampak cow moooooooooooo je dia tau.nampak cat ..dia sebut cart..
kdg2 tet...
* smlm g umah mbr ayah kat sini..cik ida tu kata thaqif photostat ayah..tp cam tak je..
mungkin ayah versi idung pesek..hehehehe jgn mrh ye thaqif.
* setakat nie jumpa ngan anak2 mbr ayh sume girl jek..ummi tgk dia ya allah lasaknya mybe
diaorg perempuan tu yg nampak thaqif lasak lebih berbanding dia org..
*Suka main perkakasan nak buat susu ..kdg2 ummi tgk dia berlagak cam nak buat susu..tuang sana -sini,goncang botol la..tak sabar nak buat susu sendiri ke?
* suka main suap2 angin pas tu bila dh suap kunyah2 lak..pas tu suap gak ummi n ayah ..
kita org pun berlakon gak kunyah2 angin yg dia suap tu ..gelak dia...;-)
*Mlm semalam dia usik buku2 ayah..pas tu ummi bwk masuk bilik..terus dia nangis..sambil2 tu ummi kasi ceramah sikit diam je dgr ceramah ummi..sambil tu ummi baring peluk dia ..sampai tertido dia ..sian lak kat dia.
* Dia suka layan lagu bunkface..sambil joget2..
* Suka tgk kalu iklan simply siti....ternganga2mulut..

** skrg ummi tgh makan angin yg thaqif suap guna sudu dia.sedap dia masak angin..
makan tipu2 tu suka lak dia..bila suap makanan betul dia buang lak..

hari ni ahad ..tp rasa cam isnin..
ok la thaqif moga membesar sebagai juara..
die dh dtg kacau ..

3 comments:

aNnAsUe'G said...

yup. masalah kitaorg dr dulu tu time mkn kat luar la. siksa ya amat! kadang2 penat sbb tu je. fuhh.

tinie&thahir said...

annasuejie:
Betul la..kdg2 terasa kenyang terus.

tinie&thahir said...
This comment has been removed by the author.