Friday, October 30, 2009

~~ Sian Anak Ummi ~~


ayah kat mana skrg agaknya..thaqif baeu je tido..
hari nie thaqif luka kat bawah bibir,ngan dagu dia..darah banyak lak tu..
salah ummi la,kalu ummi tak panjat kerusi tu mesti tak jadi...
ummi nak kemas baju2 yg tak pakai nak letak atas sekali nak amik tangga yg besar tu tak larat lak,lagi pun ummi fikir kalu ummi amik tangga tu mesti dia lg suka panjat,ummi amik je la kerusi kat bilik tamu tu,thaqif lak pantang kalu tgk ummi buat sesuatu dia pun nak wat gak..
bila ummi dah siap panjat nak lipat baju2 lain dia lak yg memanjat,pas tu tah macam mana dia tergesel ngan bucu kerusi tu.
ummi dah panik kaki ummi pun terseliuh sikit.pas tu cepat2 ummi basuh luka tu n letak minyak gamat.
*dia nangis sekejap je pas tu gelak besar semula.anak Ayah nie kuat pas dia stop nangis dia pot,pet,pot,pet tunjuk kat kerusi tu mybe nak bg tau ummi kerusi tu buat dia..thaqif memang mcm tu bila dia nangis jatuh,mesti dia tunjuk2 tempat kejadian..ummi dh faham sgt dah..
*Tp kan ayah masa makan nasi petang td dia dah menapak x pegang pas tu bila goyang je terus dia duduk semula..pas tu ummi suruh dia amik botol air dia pun dah boleh diharap...
*pas nie biar ummi tak buat apa2 kerja biar ummi berkepit je ngan dia 24 hours.
*pg td ummi basuh kete nasib baik ada atuk n nenek sebelah tu layan dia bersembang sempat la ummi basuh kete yg dah sebulan tak berbasuh tu ..sampai seinci tebal debu hitam..
Harap kapal ayah cepat siap operation kat tgh laut tu... :(
sok ummi n thaqif nak balik kampung...

Thursday, October 29, 2009

~~ Ayah tgk la apa Thaqif dah buat ~~

video

dia nak makan ekor kucing sampai mak teh yg gaeang tu marah dia...
video

dia buang2 je susu,pas tu leh lak dia sapu2 lantai tu..
video

Monday, October 26, 2009

~~ ( ', ')

salam to mama danish,mrs Lune,ikinarif n zila suliman 87..
boleh tak bg link blog masing2 kerana ummi nak add gak...Tq..

Thursday, October 22, 2009

~~ Dari Labuan ke Kemaman ~~

**** Ayah inform kapalnye akn ke Kemaman next Trip...
**** walau kemanapun kapal ayah wat operation ummi n Thaqif doakan moga ayah dpt keje ngan baik n dalam lindungan allah selalu..

sayang ayah selalu...

Yang Benar : Isteri n anakmu....

~~ Buka mata dapat makan...

si Bucuk Baru bgn tido sambil goyang bontot dgr lagu...habis lagu terus masuk bilik dia..
dgr je iklan cepat2 kuar elok abis iklan masuk bilik semula...sambil makan lunch...
yippi !td ayah call Thaqif tak dapat ckp ngan ayah...thaqif tido..
semalam ayah sampai je terus call thaqif blm tido dapat le dia ber 3-G ngan ayah sampai dia je nak pegang hp...
Ayah baru turun darat setelah seminggu menjejakan kaki atas lantai kapal...selamat berjalan2 ye ayah...selamt membeli n blah..
disebabkan tak dapat nak mengharvest baru ada mood nak berblogging lak..susah sgt nak berfarmville tgh2 hari nie...pagi lak ummi sibuk di cafe world sementara tggu thaqif bgun.

Wednesday, October 21, 2009

~~ ummi Melapurkan untuk Ayah ~~

Sedang tido begini ye gaya thaqif tido..ada kalanya dia lebih suka tido menongeng..tido dia kan lena kalu berekon..gmbar nie ummi snap coz ummi terjaga dari tido sebab dgr bunyi Anjing bising sangat nasib thaqif pun tak terjaga.risau gak kalu2 anjing tu nampak org jahat nasib pak guard tu meronda2 g cari anjing yg berbunyi kot..


sesudah bangun dari tidonya yg lena dia pun mula membuat kerja2 rumah...

ini lah kerja nye...



ummitinggal sekejap je ke-toilet...




Lepas mandi n brekfast dia bersuka ria sambil minum air kosong...






Happy gelak sampai terpejam-pejam mata...





Pas tu mula membelek2 buku gambar2 animal yg dia suka tgk...








Gaya je yg lebih...



Tp suka tgk part cat je...sambil buat bunyi purr,purr,purr..............






Cat lagi...


Dan cat lagi...




senang cite bila buka buku tu tgk cat je la....






Ni lak sebelum nak tido malam nya......satu tgn pegang botol 1 tgn lg merayap jek nak memintal2 hujung bantal...kalu dapat selimut,selimut dia pintal...sampai la dia betul2 lena.










































































~~ Riang Ria Bersama Kucing ~~

sabtu minggu lepas setelah dapat izin ayah ummi n thaqif balik kampung ummi kat k.lipis coz nak meng harvest buah2 yg dah masak..kt org balik pun tak lama ahad dah balik kl semula ..


Thaqif pun dapat la melepaskan hajat yg dah lama terbuku dlm hati...iaitu memegang kucing...
menjerit kegembiraan la dia bila dapat sentuh kucing yg tu nasib baik kucing tu tak melawan ( melawan coz ada masalah mental sikit)cuba kalu kucing normal sah2 dicakarnya thaqif...


posing ngan kucing sambil pulas telingga kucing...


happy yg teramat sangat ...





Ayah tgk la saya dapat pegang kucing nie...




Tarik telingga kucing lg...







suka hati bila bersama kucing.... walaupun thaqif happy ngan kucing ada gak yg dia takut..dia takut betul ngan bunyi ayam berkokok,kalu kat kampung ayam kul 5 pg dah berkokok time tu dia dah terjaga gak coz takutkan bunyi ayam..sebab dia yg kejutkan ummi tgh tido sebelah ummi nie dia cepat2 dtg peluk ummi kuat2, tak nak lepas ,sampai la bunyi ayam tu reda sikit..mungkin sebab bunyi ayam berkokok tu nyaring sangat mcm menjerit2 je,sebab thaqif nie sensitif ngan bunyi kuat2 mcm jerit2 . dia terus cebik nangis...
Dia skrg kalu tak tido masa dlm keta suka sgt menegur org sebelah...sampai org yg naik motor pun leh perasan yg dia tu duk tgk dia...kebetulan petang nak balik ke kl tu beberapa kali org yg naik motor tu bermesra ngan dia kat hiwayjumpa ,senyum,jumpa senyum lg...sampai gelap thaqif pun dah takperasan org tu..
skrg dia kalu dgr music je mesti bergoyang2 bontot n badan menari2,kalu dulu time dgr ratib je goyang bontot ,skrg up lg goyang nya.kalu tgh mengamuk sekalipun bila dgr music sure dia stop jap untuk bergoyang badan n bontot nye yg comel tu..
makan pun dah leh harap sendiri tp ummi tgk gak la ,suap pakai tangan je,guna sudu belum tau lg...
*** banyak lg la ayah nak cite next entry lak ye...dia dah berbunyi tu
kalu dia tak tido ummi memang tak leh nak wat apa2 hanya melayan dia je.







Tuesday, October 13, 2009

~~ Sehari Tanpa Ayah Kat Umah ~~

Rasa kosong je ,Thaqif lak pas je makan thg hari semalam,terus tido kul 4 lebih baru bgn.ummi pun tido gak sekejap,tp bila bangun rasa sedih n rasa mcm kosong je.thahif tido lama time nie la ummi guna tuk wat mcm2 keje umah...

Ayah pun kesian gak la Thaqif tak lalu makan,call berkali2 tanyakan thaqif ,Ayah rindu sangat la tu ...time ayah call thaqif tido je, mula 2 ayah call dia tak layan sangat pas tu bila call lg dgr suara ayah dia gelak2 besar lak...bila ummi tanya ayah mana mata dia sibuk pandang keliling mencari2 ...Ayah jangan sedih lg...ummi akan explain ngan thaqif baik2 sebab apa ayah tak de kat umah..

Tak pe Ayah jgn ikut sangat mula2 memang la terasa dah lama sikit nanti ok la tu,jgn risau alat perhubungan kan ada..nanti ayah dah abis work leh la calling2 lg...

malam kul 9.30 dia dah tido berselimutkan kain ayah yg ada bau ayah ..tgh malam tak bgun pun ummi je yg tak lena tido..Thaqif sampai ke saat nie masih belum bangun..masih lena lg berselimutkan kain ayah tu...

untuk tatapan ayah ....ummi rasa thaqif tgh mimpikan ayah sebab tu dia tak bgn malam n masih tak mau bangun lg walaupun ummi dah panggil2 dia...

***Semalam Thaqif dah mula berjalan tanpa bantuan barang sampai 4 tapak kedepan, pas
tu jatuh , dia terus pinjam bakul kain ummi sebab nak practice jalan laju2 ...

Monday, October 12, 2009

~~ Selamat work back ayah See you next Year ~~

Ayah dah selamat sampai di Labuan kul 10.00a.m td..seawal kul 4 a.m ummi n thaqif n nenek n atuk G antar ayah ke lcct...sedih rasa nak berpisah sementara...tp suka coz dapat antar ayah sampai ke last call baru ayah gerak masuk ... Thaqif peluk2 ayah ...



muka budak bucuk tak mandi...tukar baju n diapers je cian nak mandi awal sangat...






Ayah Kissssss Tahqif...sedih ye Ayah...Jangan sedih ummi ada jaga Tahqif Ayah..
Ummi n Tahqif Ayah dapat keje ngan ok jaga diri selalu...jgn lupakan ummi n thaqif yek...
ngantuk nak tido tp tggu thaqif tido dulu...baru ummi dapat tido...



~~ happy 10 month old Thaqif ~~

11-10-2009
happy 10 month old sayang ...
Anak ummi yg bijak pandai dah 10 bulan...
sbb semalam abiskan masa ngan ayah tu yg up-date lmbt..
sekarang thaqif memang tak leh biar langsung dia sorang2..thaqif kena kawalan rapi n kawalan ketat..semua tempat dia nak panjat,nak masuk,semua dia nak cuba pintu bilik air memang pantang buka mesti dia org pertama yg berkejar masuk..
baru2 nie dahi dia benjol coz terhantuk kat kaki meja,dia sekarang suka berjalan sambil guna kerusi sebagai penyokong dia berjalan,berlatih jalan guna dinding gak..tu yg kadang2 dia tak dapat nak balance pas tu terhantuk la dahi or kepala kat benda2 keras tu..kita yg menengok nie rasa nak pegang je dia sepanjang masa supaya tak tercedera or apa,tp bila di pegang mulala dia menjerit2 mintak lepas,tp sebagai budak baru nak belajar tak salah kot biar je dia meneroka n biar dia belajar sesuatu yg baru bg dia...
makan lak sume yg org makan tu la dia nak makan gak..
dia suka sangat menegur org..senyum2 kat org..kalu org tak tegur dia,dia lak yg tegur org...
Pas tu dia ada sedikit cengeng,pantang dgr suara kuat or jerit2 dia terus nangis...
Thaqif memang suka sangat kat kucing,sampai time raya kat kampung sume kucing lari bila dgr suara dia,coz bila dia nampak kucing dia akan jerit2 sampai kucing takut kat dia...



~~~ tak sabar nak dgr thaqif panggil ummi...
~~~ Ayah dia dah biasa dah panggil...( Untung la ayah ) ummi masih menunggu...
Moga cepat besar,sihat ,bijak pandai ye Thaqif sayang...

Wednesday, October 7, 2009

~~~ Standby ~~~

Act Ayah sekarang in standby mood....:(
Beg ayah pun dah standby gak...
n bermakna sedikit masa lagi ummi n Thaqif akan tinggal berdua je kat umah selama 3 or 4 bulan...berat rasa hati nak berjauhan lg ngan ayah...tp nak wat mcm mana fitrah ayah mencari rezeki begitu so kena lah redha n bersabar...n ni 1st time lak ummi ngan Thaqif duk ber2 je..kat umah sendiri...sebelum ni ada nenek n atuk...Harap2 ummi leh jaga Tahqif sebaik2 nya..
Ummi ok lg coz dah biasa berjauhan ngan ayah tp yg ummi risaukan Thaqif je mcm mana agaknya nanti bila ayah sign on,mesti dia rindukan ayah...
Maklum la selama nie Ayah yg jaga dia masa ummi keje...hari2 mandikan dia,susukan dia,G jalan2 berdua je..Ayah start jaga thaqif sejak din baru mula2 nak meniarap sampai la sekarang dah leh jalan ( dgn bantuan dinding je )...
Ayah sekarang masih blm tau kemana nak diletak either Labuan / Kemaman.
Teringin gak ummi n Thaqif nak hantar ayah tp,risau nak drive balik nanti ber-2 je,jauh gak kemaman - Kl tu..mybe Thaqif dah besar sikit nanti leh la teman ummi antar ayah ye sayang..
n kalu di post ke Labuan Leh ummi N Thaqif antar Ayah Ke Klia..Apa2 pun masih jd tandatanya..
tunggu lg beberapa hari... :p

** TQ to Ayah coz belikan ummi lappy baru ...nanti leh Thaqif berwebcam ngan Ayah selalu kan....

Monday, October 5, 2009

~~ satu hari Di hari raya..

Hi ..
setelah sekian lama menyepikan diri dr mengupdate ..baru sekarang ada mood nak up-date tu pun curi2 masa coz sekarang ummi dah full housewife...Thaqif lak pantang kalu ummi buka blog mesti dia nak datang kacau..dgr je lagu dia cepat2 je datang...coz nak tgk muka dia..
1st time Thaqif sambut raya...bangun seawal pagi...dah siap mandi pakai baju raya pas tu tido..
so tak ada la pic bersama kerana dia tido bila sume org balik solat baru dia bgn...
nanti sambung lg...