Thursday, April 30, 2009

~~~ Thaqif VS Ayah ~~




~ Time ni ayh mybe dlm thn 1982 ~~

~ Time ni Thaqif dah 3month 1/2 2009 ~~
Cuba Lihat Ada kah persamaan antara Ayah ngan Thaqif..
ayah nanti tolong compare kan yek..
Persamaan yg ummi nampak 2-2 masih botak time meniarap tu..
sape lg comel ayah or tahqif...
pic ayh not very clear la ..
Ummi Saje letak nak refresh kenangan ayah masa kecik2..
Petang ni ayah balik K.L...ye,ye,ye drive baik2,tak mau laju2,biar lambat asal selamat sampai..
Ummi + Thaqif tunggu kat umah... ;p







Wednesday, April 29, 2009

~~~ aSyik kEnA tEnDaNg dGn kEnA tEnDaNg jE~~

Dpt La 1/2 jam ummi melawat Thaqif Lunch Hour td..pas tu kuar jap coz nak top-up minyak coz dah kuar tanda akan habis..Ummi G la Ke Petronas yg berdekatan....

Sampai je mcm biasa G kaunter pas tu ummi g kete semula..

Ummi Try byk kali tekan pump tu ,pump tu asyik tendang2 Ummi je...

ummi panggil la adik yg jaga kat tepi pump tu tanye nape?

ummi past kat dier..dia wat lak..

dia wat pun pump tu pun tendang dier gak he,he,he..

Pas tu dia kata Minyak Akak Penuh lg ni..

Aik tak kan tiba2 jd penuh..kalu penuh tak la akak dtg isi..ummi takde la marah dia.

Pas tu lama gak la dia betulkan pump tu bru la success minyak tu masuk...

Bkn apa dulu pun penah gak jd tp pump yg no.5,ummi elakkan dr pump no.5 tu last2 yg ni pun suka tendang2 gak ..

Pas ni kena try No.1 lak..ummi bukan apa nak wat sendiri je tak mau susah2 panggil pekerja dia yg ada 2 ke 3 org je tu..


P/S : To Moyang Eyza nak ktin belanja KFC Datang La..Ktin ada 1lg Voucer penjimatan..Dulu sekali dia bg sampai 2 .

~~ Thaqif + Spec+ Ummi + Nenek ~~

Alkisahnya...pg td ummi kehilangan cermin mata...penat cari tak jumpa2..merata tempat dah cari.tp tak jumpa dlm sibuk mencari ayh lak call..masa tgh sembang ngan ayah thaqif lak terjaga..terus buka mata besar sambil tersenyum2...ummi dah lambat,susu blm buat lg lak tu..ummi dah nekad tak yah pki spec la..tp leh ke nak drive nti..tak leh ni kena cari smpi dpt gak..tp dlm tu sempat lg ummi tukar diapers dia..pas tu cari semula..amik camera snap gmbr si kenit ni...si bucuk ummi bru bgn tido....
Ummi:Thaqif ada nampak spec ummi tak?

thaqif :
sengih2 je..smbil suap tgn sendiri dlm mulut
Thaqif tlg ummi cari ye..... thaqif tlg tgk kat sini kot2 ada ...sambil tgn tu menarik2 dan mata tu pandang je ke bwh tu...mcm mencari sesuatu...
Ummi : Thaqif jumpa tak spec ummi ?

Thaqif: ahhhhhmamammmmmmmmm (sambil pandang ummi) mybe dia kata takdela kot..

Thaqif : ummi cari la yek thaqif nak main jap...
Nenek masuk nak amik thaqif bwk kat bilik dia..tanye ummi cari apa?
ummi senyum je jwb slow2..cri spec! dr pg cri tak jumpa..
ummi tgk nenek kuar pas tu masuk smbil bwk spec ummi..
letak lg merata2 pas tu cari mcm nak mati..
Apa ala ummi ni..
teruk sgt la tahap kelupaan ummi ni. lg 1 yg ummi lupa bru teringat dah 2 hari selimut dlm but kete tak gak hantar dobi lg....mesti dia dah jerit2 panas nye kurung dia bila la tuan aku nak bwk aku kuar ni ...harap hari ni tak lupa lg la....

....YaAllah Kuatkanlah daya Ingatanku...

Monday, April 27, 2009

~~ fakta Kesihatan ~~

Serangan Jantung dan Minum Air Suam Fakta ini sangat bagus. Bukan semata-mata berkenaan air suam, tetapi berkenaan Serangan Jantung ... Masyarakat Cina dan Jepun minum teh panas untuk ketika bersarapan, bukannya air sejuk, mungkin inilah masanya kita perlu mengubah tabiat minum semasa makan . Kepada sesiapa yang gemar minum air sejuk, fakta ini sangat bermakna buat anda. Memanglah sesuatu yang nikmat untuk minum segelas air sejuk selepas makan. Walaubagaimanapun, air sejuk akan melikatkan minyak yang kita makan bersama hidangan. Sudah tentu ia melambatkan lagi proses pencernaan. Sekali gumpalan minyak ini bertindakbalas dengan asid di dalam perut, ia akan memecah dan diserap oleh enzim intestine lebih cepat berbanding makanan pejal. Ia akan selari dengan enzim intestine. Dalam masa terdekat, ia berpotensi bertukar menjadi lemak dan mendorong kepada kanser. Adalah penting untuk minum sup panas atau air suam selepas makan. Petanda Lazim Serangan Jantung Amaran berkenaan serangan jantung – Anda seharusnya mengambil tahu yang petanda serangan jantung bukan sahaja pedih pada sebelah kiri dada. Awasi jika terasa sakit yang menyesakkan pada dada kiri . Mungkin anda belum pernah merasa sakit dada semasa terkena serangan jantung. Muntah-muntah dan berpeluh berlebihan juga antara tanda-tanda lazim. 60% pesakit yang terkena serangan jantung adalah ketika sedang tidur dan tidak boleh bangun dari tidur. Sakit pada dada boleh menyebabkan tidak sedarkan diri. Berhati-hati dan berjaga-jagalah sentiasa. Lebih banyak yang anda ketahui berkenaan serangan jantung, maka lebih peluang untuk anda terselamat. Kata pakar kardiologi (jantung), jika seseorang telah membaca fakta ini, sebarkanlah ia kepada 10 orang lain yang dikenali, anda mungkin tidak mampu menyembuhkan pesakit, tetapi anda sebenarnya berjaya menyelamatkan seseorang dari menjadi pesakit.

~~ An Aboriginal People ~~


Bru2 ni terjumpa Seorang Budak tanpa baju & selipar terjezut gak anak sape la mak bapak biar berjalan2 mcm tu pg2 buta ni..nak snap pic tak leh coz tgn pnuh bwk brg2..
pas tu dgr dri sumber2 yg blh dipercayai rupanya2 budak td tu orang Asli ..
Kesian dia tak pakai baju,ummi agak mesti dia lapar kesian je tgk dia..
Dia duk jalan2 kat tepi longkang kacau org Majlis Bandaran tu kutip sampah..
Waktu lunch Pun dia ada kat kedai elektrik yg dipunyai oleh org berbangsa *****
lg la ummi rasa kesian coz tgk org tu halau2 je die..
Dia mcm tak terasa pun org tu dok marah n halau dia..dia senyum2 je..
Hari jumaat lak ummi nampak dia dah pakai baju..waktu pgi,waktu ptg lak baru lengkap ada suar ( suar yg 3 hari lepas)ada baju ngan selipar..tu pun selipar besar sangat bkn saiz dia...
time tu dia lalu sebelah ummi sambil angkat tgn n ckp ( Hai ) ..
Asyik tgk dia smpai lupa nak amik pic die...
Yg kesian nye bla tgk dia tak pki bju n selipar n kena halau2 ngan org tu..halau mcm halau kucing je cian tgk...

:: Ada Gak Org Mcm ********* ::


Ada Ke suh Amik cuti..cakap je la ko tu ******....

Cakap tak nak guna pakai akal fikiran...Ikut sedap je tak mau fikir...

Cakap Byk x pun Susah nak faham..

pada Amik Leave baik G sekali ....

Tak la Nak G sgt pun... Duk Umah Ngan Ayah Ngan Thaqif Lg Best..

Kalu dah Sbb Terpaksa bru la G..


Ok La, lg Ummi suka bila Org Besar kata Tak Pe kalu Tak G..

Dia lak Sibuk suh Apply leave..

Org Besar Pun Tak Kisah Dia Lak Yg Lebih2...

MENYAMPAH!!!!!!!!



p/s: Ayah Nanti bca Tau Ummi Dah Ngamuk ari nie...
: Nasib Thaqif tenangkan ummi..dia pot,pet,pot,pet...( Sabag Ummi )

Sunday, April 26, 2009

:: Baby Thaqif Language ::

video
Penat Nak Tggu Up-Load Video berjanggut Ummi Tunggu...
ummi Start Lepas maghrib kul 12 bru siap..Thaqif sempat dera ummi gak mlm ni..10 x ummi naik turun bru tdo,dah tdo sms ngan ayah n gayut jap...ayah pun kena tdo awl sok nak start kelas awal pg..byk video Thaqif ummi record tp ltk yg ni dlu la..

Yg ni masa umur dia 2 bulan...dia memang suka sembang n suka tgk org sembang.
ada 2 gelaran dia dpt dr nenek
1 : si sibuk : coz pantang dgr suara dia mesti tgk sampai nganga mulut
2 : si Lampam la:yg ni tak tau apa sbb nye..
Nenek suggest thaqif Jd Repoter bl besar nanti...
kdg2 tu bila dia tgk TV , bila tgk org dlm tv senyum dia pun senyum2 gak ...byk kali ummi perasan ummi biar kan je..yg paling ummi ingat masa tgk cartoon Mr Bean...ingat kan ummi je suka tgk Mr Bean thaqif pun Suka Gak...Ayah lak Ajak Dia Tgk Wonderpet...

video

Yg Ni lak masa dlm 2 bulan gak lg...dia ni jenis suka simpan susu tak telan abis bila dia rasa dah overload..hobi lak suka sembang ,bila dah sembang alamat nye abis susu tumpah...


Ok la Hope My Honey Sugar Ban & My Honey Sugar Pie will Sleep thight Tonite ..jap lg mesti thaqif mintak enem ummi lak..Ummi pun nak joint tdo gak...

::Happy Hour ::





Happy nye thaqif...
sempat lg tgk camera....
Tgh fikir mcm mana nak kenakan Ayah...

Di sebabkan dah lama tak jumpa ayah thaqif memang guna kesempatan yg ada ni untk dera ayah....Ayah kena layan die naik motor smpai la dia rasa puas..
Kebetulan kat Umah nenek ni ada motor Abg Aqeel yg memang menjadi kesukaan thaqif ...
Bila tggl ngan nenek if nangis je nenek pujuk bg naik motor tu dia pun stop la nangis,so bila dia nampak motor tu die mntk la nak naik...baru 4 bulan dah demand nak main mainan org tua2 apa la ank ummi ni...kalu ummi ada tak mau ummi bg dia naik sbb dia blm leh duduk...kena support belakang dia sbb msh lembut kan..tulang pun blm keras...selain naik motor hobi dia suka duk buaian kat luar umah..kdg2 nyusu pun nak kat situ gak..tak kira la susu ummi mahupun botol.
Kalu Ummi Balik Time lunch pun kalu tak tido dia ngan nenek mesti duk kat buai tu..sambil sembng2, ptg ummi balik keje pun...dia happy je bila dpt tgk dunia luar...sambil jerit2..

Blum pandai cakap dah jd abg...

Nenek :: Thaqif :: Abg Aqeel

Kiss Adik

Ayah Selalu cakap cian Thaqif tak lama jd bby n adik blum leh cakap dah nak kena jd abang..
ini kerana mama long n mak acu skrg msg2 dah ada bby didalam womb masing2...Abg Aqeel lg kna pikul tggungjwb besar..3 adik nak kena jga...he,he,he, harap2 mama long ngan mak acu n bby2 meraka selamat la, mama long awal 2 mnggu mybe..so cepat lumba sape yg deliver dulu akan dapat Pati haruan dr mama ngah.. harap2 nenek tak png kepala nanti bertmbh cucu ngan mcm2 perangai ,skrg pun nak melayan 2 cucu yg hero ni pun bersepah umh...kelam kabut jdnye..
Ayh dh smpi kememan ,Ayh kena ada sana smpi khamis kena Amik Course yg dh expired.
Pas ni bru leh berfoya2 ngan ayh ye thaqif...

Thursday, April 23, 2009

My Honey Sugar Ban is Sing Off !

Hello,hello,hello,
ello Ummi, ello Thaqif Ayah balik ari ni.....


Smlm Ayh Call dia Sing Off!!! wah!!! ini sudah bagus....

Today he will be arrive at terminal putra around 4.00Pm,he told ummi suh her driver @ Atuk to pick-up her, ummi tak yah amik coz ummi tak tau jalan..nanti ummi dah terror jalan c2 ummi lak g jemput ayah together2 ngan thaqif ye...

Kita jumpa kat umah yek ...Ummi balik office nanti ayah dh sampai umah kot...sblm tu ummi G pasar malam dlu yek cari makanan..dah lama tak g pasar malam kat melawati tu sjk ayah kat kpl.



Wednesday, April 22, 2009

P.E.L.U.P.A

Rasa ari ni mereng cikit..td blik dri umah tgh ari nak g transfer duit nak byr baju coz beli online,ATM mechine mmg ada kat giant tu tk tau nape kaki ni jalan terus tuju market giant dlm hti nak tgk makanan untuk thaqif..Masuk La G tmpt baby tapi untuk step 1 sume dah abis,
ari2 g asyik tak de je..thaqif lak mcm dah boring asyik makan same je everyday ummi nak gak makan lain2 rasa..dah tak de ummi kuar la nak msk office dah lmbt dah...
Tp dah nak sampai office bru teringat tujuan utama g sana tadi nak g ATM machine tu..
nak G semula dah malas dah kang masuk lmbt lak..
Geram ngan diri sendiri asal mcm org nyanyuk lak nak buat yg ni tp terbuat yg tu lak..
mesti dia kata ummi main2 ,ummi mmg terlupa..sok la ummi G transfer..
smlm pun dah g bank settel kan sume bill ayah ngan bill Umah ..tak wat gak..
Agaknya btul la kata akak si promoter susu masa ummi pregnant dulu kena minum susu yg ada mcm2 dlm tu supaya tak jd pelupa..tp ummi minum susu gak apa..thaqif kot dah sedut sume daya ingatan ummi..
Tp pg2 td ummi tak lupa G isi minyak kat pertronas semata2 nak Voucher KFC ( Dah lama mcm dah tak boikot je lg) so Ayah balik nanti leh Ummi Belanja Guna Voucher Penjimatan tu...

Ayah Cepat2 Balik....Leh Ummi Belanja Nanti Tp Ayah la Bayar...

Tuesday, April 21, 2009

Walaupun Busuk Ummi Teruskan jua..


Gara2 rambut gugur akibat semburan bomoh kecil ummi terpaksa menahan busuk..
bukan apa tak tahan bau santan masam yg tengit ( ye ke mcm tu eja ?) tah la janji ada bunyi..
MIl ada bg petua untuk kurangkan rmbut gugur petua

Bahan2 Nya:

1 biji kelapa tua
1 biji limau nipis
1/2 cawan air
1 shower cap

Kelapa di parut ( beli yg dah parut dikedai mamak) di perah bersama limau nipis + air
pas tu MIL kata biar semalaman bg masam..pas tu baru letak kat kepala
Tp Ummi letak dalam freezer so santan tu tak le jd masam sgt cuma yg ada masam2 limau je..
malam tu bila Thaqif dah tido je ummi pun mula la menyapu santan masam tu ke kepala..
memang tak best baunye...tp terpaksa gak letak..
Bila dah sapu tutup le rambut tu ngan shower cap tu...so tak le melekat bau nye pd bantal..
Tgk thaqif pun nyenyak tido..Ummi pun tido gak la ngan keadaan busuk masam nya di sebelah Thaqif...Nasib Ayah tak ada..kalu ada mesti ayah complain kata Ummi Busuk...

:: Bila ayah Nak Balik ni???????????????
:: Nanti Ummi Upload Pic Santan Masam tu..

Monday, April 20, 2009

Hari Timbangan berat Sikenit Thaqif...

:) :)
: Pg Td Ummi bgn awal dri biasa coz nak kena kejutkan sikenit Thaqif bg mandi awal coz nak G
klinik desa nak g Amik berat semasa berumur 4 bulan...
: Cian dia kena bgn awal,mcm tak mau bgn je coz smlm tido awl pas tu kul 2 dah bgn nak main..
Ummi sampai nak terjatuh tido kat tepi katil je..coz thaqif amik sume space ni bru berdua
blm campur ngan ayah lg..ayah kena beli katil super2 besar ni bru puas nak tido ber-3.
:Nenek pun kena bgn awal gak coz nak teman Ummi ngan Thaqif + nan pegang thaqif..Ummi
nak drive..
:Sampai klinik,blm bukak lg org pun blm ramai lg dpt ummi parking dalam..selalu dtg lmbt kena
parking luar,Ummi ni blum pro drive jalan sempit dah gabra..tp ari ni ummi dpt kuar ngan masuk ngan jayanya...hip,hip hureey!!!
:Nenek ngan Thagif dah Q dulu maklum la nak dpt num awal..leh balik awal..
:sementara tggu nama dipanggil duk la tunggu thaqif apa lg masa ni la dia nak tunjuk hero dia
ngan gelak kuat2 sambil lompat2 atas riba Ummi..jumpa member2 dia suka..tersenyum2 je
kejenye..
:kebiasaan g klinik ummi kena ready blanket nak timbang kena buka baju suar..ummi lak suka
bukakan awal2 ,tak nak la bila nama dah panggil baru nak buka itu,buka ini lambat je..bila dah buka selimutkan dlu bila dah panggil ummi terus letak je...sambil buka pampers je..
:Bulan depan Harap2 leh G sekali ngan Ayah tu pun kalau ayah dah sing Off la..
:Dah siapa acara menimbang jumpa nurse tu dia tanya soalan yg sama je setiap bulan.
dia bg date untk bln depan ,bln ni tak ada inject selamat Thaqif..

Dah selesai sume maka berangkatla pulang ke rumah...dh siap belikan bf untuk nenek ummi kena g keje tinggalkan Thaqif ngan nenek...

Setelah dihitung kira berat 4 month Ahmad Thaqif Is 6.2 kg :)

Friday, April 17, 2009

@@ Transfer ????? @@

::Smlm ayh bg tau die kena transfer dr permint perkasa ke perrmint gagah lak..
apa ni lg bape ari je nak sign off office ni memandai2 je trasferkan ayah..
reason lak tak ada orang..
jahat la tu office ni...dah la kena wat anchor job...mesti lama nanti...lmbt lg la leh jumpa ayah ni
hu,hu,hu.....

::kalu ayh balik sbml cuti labour day nak gak ummi ajak ayh ikut mak teh Ayu g Nilai shopping
brg2 dia nak kawen nanti...mesti syok ummi pun leh tumpang shooping sekali ...thaqif pun leh
jalan2 gak...tp leh ke tahan thaqif lama2 lama kat sana? leh kot blm try blm tau...

::Apa2 pun harap2 ayah ok la kena transfer.....dpt wat keje baik2...

Ummi ngan Thaqif tggu Ayah...lmbt pun lmbt la janji ayah balik gak...

Wednesday, April 15, 2009

My First A.B.C .....

Ayh tgk la thaqif dah leh baca...
Ahmad Thaqif Start her study from 4 month young....
ummi harap thaqif suke yek bca buku tu...


A.B.C Dic for little one....


Pening kepala thaqif ummi dah suh baca buku...



Lantai Tempat Thaqif gigih meniarap ...
Pas ni merangkak lak yek....go Thaqif, go thaqif.....


.....It's so Yummy yummy

Tepat2 je umur thaqif 4 month ummi test thaqif bg makan....nenek kata cian dia lapar kot...
try la bg makan dah leh dah tp kena bg yg paling halus la...ummi tgk thaqif memang lapar ..susu ummi + susu formula mmg tak dtp mengenyang kan anak ummi rupanye...anak laki mmg kuat susu nenek ckp...so nak bg lg kenyang ummi kena la bg makan awal...

mula2 mkn ummi tgk mcm tak suka je...





pas tu main 2 smbl kuarkan balik yg ummi suap tu...








@@ Baby Ally @@

Ellooooo ....Ellooooo.....
: sibuk mencari habuk2... tp bila angkat bersepah pd
bju thaqif rambut2 ummi yg gugur akibat di semburan
bomoh thaqif....furf2 ....







Friday, April 10, 2009

thaqif & Ayah...

:si kenit yg pantang tgk camera..
:tgh nangis tp stop jap coz ummi nak snap gmbr dier...

:Ada lg kesan2 lelehan air mata..


:Si Kenit yg suka camera.... tgh nangis pun leh benti jap coz nak posing tgk camera...anak siapa la ni?

:Baru2 ni kapal Ayah Permint perkasa wat Dry Dock Kat Muhibbah Port Klang Yeppi dapat la sikenit jumpa ayah...walaupun malam je tp cukup la dri tak jumpa langsung kan..
:Ayah pun bkan leh balik pun sbnrnye tp saje curi2 balik..Cian ayh pg kuar gelap thaqif msh tido tp kdg2 time ayh kiss dia smlb kuar g work tu dia senyum2 je mcm faham ayah ckap apa kat dia.
balik pun gelap gak kdg2 thaqif dah tido gak..kalu mood baik dia bangun gak sembang ngan ayah.
:ngan ummi dia tak layan dah...syok bila tgk dia jerit2 sembang ngan ayah...mcm mak nenek pot,pet,pot,pet dlm bahasa baby....ayah pun layan gak pot,pet,pot,pet dlm bahasa bby gak...