Friday, December 11, 2009

~~ KENANGAN TERINDAH 11-12-08~~

Saje nak cite saat2 nak munculnya Insan yg bernama ahmad thaqif akmal..yg masih segar dalam ingatan n sure tak kan lupa sampai bila2.



khamis tu balik keje mcm biasa ummi masak2 tuk makan malam n masak gak satu benda yg ummi tiba2 teringin nak makan,agar2 laici bukan kesukaan tb2 terbayangkan benda tu mcm sedap je.nasib baik ummi sempat makan gak ..kebetulan lepas isyak ummi rasa air ketuban dah keluar tak henti2 tp rasa sakit tak ada pun dalam hati nie dah takut n berdebar



rasanya tanda2 dah nak deliver nie,masa sikit2 tu ummi diam kan dulu tak bagi tau sesiapa tp bila dah mencurah2 baru ummi bg tau ayah n ayah bg tau nenek.



nenek cakap tu memang tanda2 dah tu..n elok gak tutun air dulu sebab katanya kalu turun air dulu dgn izin allah sakit tu tak dela kuat sangat.dia suruh ummi jgn duduk berjalan je bg senang jalan terbuka.ummi ni menurut perintah ni langsung tak duduk jalan je turun tangga naik tangga.n yg paling best sempat ayah temankan ummi jalan2 kuar rumah pusing kawasan masjid kat ngan rumah tu ngan ummi berkain batik coz dah ready nak ke hospital pas tu dah puas jalan pun masih tak rasa sakit gak ummi pun tetap jalan lg...dlm hati thn je yg tau...takut.



Masa tu sinetron puteri yang terbuang memang jd tontonan seisi rumah ,disebabkan tak rasa sakit ummi tunggu la lepas semua tengok cite tu dulu .kul 12 baru gerak ke hospital Ampang..



sampai kat hospital terus check jantung baby n bukaan tp disebabkan masa tu kedudukan thaqif breech ummi terpaksa ditahan diward walaupun masa tu bukaan baru je 1cm.so ayah pun balik tinggakan ummi..rasanya masa ayah balik tu dah kul 2 pagi kot..


disebabkan doc dah seluk nak check bukaan sakit la sikit n berdarah..lepas je dihantar ke katil ummi memang tak tidor walaupun sesaat ,apa yg ummi buat jalan sana sini je sebab nak cepatkan bukaan la kononya tp sebenarnya takut...sampai la ke pagi n nurse datang check n masa b/fast .N b/fast pun langsung ummi tak makan..


time 8.30 contraction memang dah 5 minit sekali n time tu rasa mcm nak membuang tp ummi tahankan gak sebab teringat ummi ada baca kalu rasa nak terberak tu bukan nak berak tp baby ygnak kuar,time tu memang tak leh tahan dah,ummi panggil nurse suh bawak kat bilik sementara berdekatan area ward tu,masa tu anak ummi yang terberak dulu,Doc lak dak cuak bila tengok punggung thaqif yg ada kat bawah bukan kepala,n yg lucu time tu sempat lagi ummi bincang2 n doc tu yg kebetulan ingat ummi ada datang masa tu bru minggu 36 coz thaqif masa tu memang breech n tak masa tu ummi n ayah kena wat pilihan sama ada pusing kan baby atau set kan je time tuk dibelah perut,tp lepas pusingan baby tidak berjaya dilakukan ummi n ayah tidak memilih untuk thaqif keluar melalui tingkap setelah berbincang dgn doc pakar ummi n ayah memilih untuk thaqif keluar secara normal..


nasib ummi baik time thaqif dah berak tu bukaan dah 6 time tu, ummi ke labour room,masa tu baru terasa sakit tp masih boleh tahan,n bila terpandang ayah dah tunggu kat pintu masuk tu hilang sakit sikit..


n time kat labour room tu still boleh sembang2 lg ngan doc n nurse2 yg dtg memantau..


n tiba saat nya ummi bertarung untuk mengeluarkan thaqif ngan keadaan kaki yg keluar dulu,masa tu dah tak fikir malu ngan sakit cuma dalam hati fikir tak mau operation,doc pun mintak izin gunting sikit je,bila bukaan dah 10,coz takut emegancy operate lak.


tp dalam sakit2 tu sempat lg dalam hati nie geram ngan sorang doc nie,dia dah nak pencen rupanya,ada ke dia suruh ummi angkat punggung time push tu ,benda tu la sebenarnya ummi nak elak kalau deliver normal dia lak suh angkat.


Alhamdulillah berkat sokongan padu dr ayah n doc2 yg tak henti2 bg semangat ummi kuat kan semangat gak sebab nak jumpa thaqif yg masa tu Bird dia dulu yg kuar pas tu baru la kaki dia..n akhir sekali baru la wajah dia yg kuar melihat dunia..n ummi rasa syukur sangat ayah ada bersama2 menyaksikan saat2 kelahiran ahmad thaqif akmal..terus hilang rasa sakit n penat sebelum tu bila ummi dah sentuh n tgk thaqif buat pertama kalinya...

bila dah selesai kat labour room ummi n thaqif di hantar ke ward.takut gak malam tu duk dlm ward ngan thaqifje,kebetulan ummi memang tak ada susu nak kasi thaqif ,dia memang la lapar kan nangis je.kat hospital pun minum formula gak.ummi ni lak first time beranak pegang baby pun takut2.duk lak dalam ward sorang2.sok nya ummi ingat dah leh balik rumah tapi belum . coz terpaksa dimasukan ke i.c.u sebab doc dapat kesan ada bengkak pd bird dia,ummi faham tp sedih n takut gak apa2 kan,alhamdulillah pas 2 malam kat i.c.u ummi n thaqif dah leh balik.

Tp balik Umah pun masa tu thaqif minum susu formula dulu sementara tukang urut nak datang urut sebab susu belum ada,alhamdulillah pas dah urut thaqif dapat gak minum susu ummi,n disebabkan tak dapat kolestrum la thaqif kena g hospital semula n 1 malam lak kat i.c.u tp time tu ummi dhtak risau lg sebab ummi dah ada susu nak bg thaqif,tak de la dia nangis lapar cam sebelum tu,masa kat i.c.u ni pun ada tragedi kat thaqif biasa masa baby yg kena joundice hanya pakai pampers n ttp mata je n masa tu sume baby seakan sama je n yg buat beza cuma saiz warna kulit je,pas dah menyusukan thaqif n tidokan dia ummi saje la duk jap kat situ.tragedinya ialah sepasang suami isteri bangsa cina datang ke tempat thaqif amik n cium2 dia sebab dia sangka thaqif tu anak dia,ummi dh panik asal dia g peluk n cium thaqif ummi g dekat kot2 ummi silap susukan anak org lain,rupanya dia yg tersilap anak,nasib dia tak tukarkan.n nasib gak ummi ada kat situ lg time tu.

Esoknya dah boleh balik rumah n bermula la episod baru ummi n ayah yg berjaga malam coz sikenit asyik nangis je malam2,ummi gak bertuah sebab ayah ada boleh la tolong2 ummi,n ayah gak yg lebih cekap dari ummi dlm bab2 mandikan thaqif n jaga thaqif time ummi dlm pantang.Ayah gak masa tu cuti dari hujung bln 8 2008 hingga la bln 1 2009,n rasanya tu la tempoh cuti ayah yg paling lama selain cuti pas kawin dulu.Berjuta2 terima kasih pd ayah sebab ada saat ummi perlukan ayah,n pas ayah dah settle kan sume urusan baru la ayah sailing balik masa tu thaqif baru sebulan 1/2.ummi lak yg pikul tanggungjawab jaga thaqif ngan bantuan nenek n atuk kat umah masa tu.

11-12-09 ,awal 2 hari dr yg doc beri kebetulan masa tu rakyat selangor bercuti sebab nak sambut kelahiran thaqif.. yg sama ngan sultan selangor.n 11 tu gak sama ngan ummi tp bulan yg lain.

Untuk thaqif tak ada apa yg ummi harapkan selain daripada Doakan Thaqif supaya jd anak yg soleh n berjaya didunia n akhirat..

TERIMA KASIH UNTUK AHMAD THAHIR KERANA MENJADI AYAH YG SUPERB KEPADA AHMAD THAQIF AKMAL DENGAN BANTUAN AYAH UMMI DAPAT BESARKAN THAQIF SEHINGGA SEKARANG UMURNYA MEMASUKI 12 BULAN a.k.a SETAHUN.MAKIN BESAR ANAK KITA MAKIN BESAR TANGGUNGJAWAB KITA SEBENARNYA .TERASA NAK ULANG SEMULA KE ZAMAN DIA BABY DULU RINDU LAK MASA2 DULU. SEKARANG NI DIA DAH SEMAKIN PANDAI N BIJAK LG2 BILA DIA LEH BUAT UMMI GELAK N DIA LAH JADI TEMAN YG PALING RAPAT NGAN UMMI BILA AYAH SAILING.UMMI TAU AYAH SEBENARNYA BERAT HATI NAK BERPISAH NGAN THAQIF ..SAMPAI TAK LALU MAKAN,SEDIH2 GAK.AYAH JGN RISAU THAQIF WALAUPUN BERJAUHAN DENGAN AYAH DIA TETAP KENAL AYAH DIA YG DAH BUAT SEGALA-GALANYA UNTUK DIA..SAMA2 KITA DOA N BERUSAHA SUPAYA KITA JADI UMMI N AYAH YG TERBAIK UNTUK ANAK2 KITA ...

UMMI SAYANG AYAH N THAQIF SAMPAI BILA2...n tak lupa gak wat bakal anak2 kita yg lain insyallah kalu ada rezeki lg..( leh lak mcm tu )

2 comments:

aNnAsUeJiE said...

muke thaqif mcm baby cina mana tak tertukar! haha!

happy belated birthday thaqif!
jaga ummi & jgn notti2 mcm aidan! haha!

ummi thaqif said...

Thank You Aunty suejie..