Tuesday, November 30, 2010

bersungguh2 mencuba






Gigih mencuba..sebelah dah pakai tinggal sebelah je lg..walaupun susah dia tetap gak usaha..walaupun yg tu belakang kaki tak masuk..

Sunday, November 28, 2010

~~ Car Thaqif pun masuk lubang tikus gak ~~

Ayah tgk ni..car's thaqif went up the hill to fetch a bottle of wuwu..bukit tu pun thaqif buat sendiri..thaqif gulung tikar ummi yg kat bawah tu..
Truck n car thaqif dah kat atas bukit..
tgk tu ayah ferari thaqif dah masuk lubang tikus...
barisan yg baru keluar dr lubang tikus a.k.a terowong..

Saturday, November 27, 2010

~~ SembahyangLah kamu Dibelakang Imam Muda Sebelum Kamu DiSembahyangkan Didepan Imam ~~


~~ Ada hati nak pakai ummi punya ~~

Ummi Tak sangka ..dia teringin nak pakai pampers ummi..hahaha bersungguh2 dia usaha nak letak bwh bontot dia..dia ingat tu pampers dia kot..

tengah buka..tp susah sebab benda tu terlangkup balik kalau dia tak tekan betul2
Dah duduk kat pampers tu ..konon2 dah siap pakai la tu..

Tgk la anak ayah nie..tak malu kan..

Sunday, November 7, 2010

video

Khas untuk ayah..Thaqif dah lama mencari-cari ayah..mana yayah..
hari ni dah lebih 2 minggu kapal tak kuar2 lg dr location?
Tiap2 hari dia tanya ummi mana yayah?
Yg ummi sempat record ni dah separuh act..ummi kat dapur dgr dia cakap sorang2..memula masa ummi tinggah tu dia main susun car ngan truck dia sambil cakap2 ngan mainan dia..
dlm tu ada ummi dgr mulut dia cakap ..mana yayah lambatnye..
pas tu ngan selambanye..bgn gedik2 bila dgr iklan ..

Friday, November 5, 2010

~~ ummi come car ~~

tp bila dah boring..sebab sume dia dah abis kerjakan..mula boring mcm2 dia mintak kat ummi.
Tarik2 pintu keta nak buka..
Ummi Come Car = maknanya ummi jom naik car nak ajak jalan la tu ;-)

Tp petang semalam ..panas tak tau ummi nak bawak dia jalan g mana..ummi ajak dia main ball ngan main ngan raket je..bila 2 org abg sebelah umah kuar main gak..dia jadi tukang kutip je..nak pukul tak reti.

Thursday, November 4, 2010

~~ Syukur Alhamdulillah ~~

16.10.2010
Petang tu thaqif mengadu sakit2..n tekan2 kat pampers dia,bila ummi tanya sakit mana dia tunjuk kat bird..rupanya dia sakt time nak kencing,ummi dah risau dah..nasib baik dia leh ngadu sakit kalu tak tak tau la ummi.tp sebab dia dh tak ngadu sakit tak de la bwk ke klinik .tp petang tu time mandi pun masa dia kencing depan ummi,ummi tgk kencing dia pekat n berbau ,dah buat kesimpulan dia kencing tak lawas a.k.a kencing kotor ,try bg minum air masak byk2 ..tp budak2 kan nak paksa minum kalu bukan dr kemahuan dia mana dia rela..
malam tu lebih kurang kul 10 dia ngadu sakit sampai nangis2 ..tu maknanya minum air tu tak berkesan ..risau gak kalau bukan kencing kotor / tak lawas.siap2 la nak keklinik..malam2 kat area ni mana la klinik buka, alang2 dekat ngan selayang hospital ,bawak la kesana..1stime ke sana..sampai pun dlm kul 11..tgk org ramai lagi pun malam minggu.bila duk sana lama2 terasa bersyukur sangat sebab allah masih kurniakan kesihatan yg baik.
4 jam gak la baru dapat jumpa doc..nasib gak malam tak de la dia aktif sangat tu pun nak menunggu dia tertido punya la kuar masuk lebih pd 30 kali gak la, nak memujuk dia yg tak duk diam. dah masuk jumpa doc mesti la dia nak air kencing kan,sebab sakit time kencing..dah tu budak2 bukan senang nak disuruh2 kencing cam org dewasa,org dewasa pun makan masa gak nak kencing kalu disuruh2 cam tu.last2 doc pasang bag je kat area bird dia nak takung kencing dia..tunggu punya tunggu sampai kul 4 dia tak kencing2 pun,tido lena je kebetulan thaqif ni kalu tido malam memang kurang kencing n jarang sangat tukar diapers mlm2.last2 mintak ngan doc nak balik dulu dgn janji sok bila dah kencing bawak dtg tuk dia periksa.
balik umah dapatla ummi n ayah tido sejam -dua.

17.10.2010

Pagi2 bila dia dah kencing ,kencing lak byk terkeluar dr masuk dlm beg..ada la sikit je..dah agak tak diterima sebab tak cukup.so kena la tunggu air kencing baru..pasang beg lagi kali ni suap gak air masak banyak2..kul 2 baru dapat kencing yg banyak sikit.bila bawak ke doc time tu dia demam.tp bila mintak ubat ngan doc dia tak bg ubat pun yg dia bagi cuma antibiotik je tu pun kena amik esoknya..bukan dapat time tu.( mungkin doc yg kat bawah tu dia bukan pead kanak2 jd dia tak tau la gejala2 nya mcm mana) sebab nak bg antibiotik tu pun kena tunggu lama .sebab hari minggu pakar kanak2 tutup.hari tu dia dah mula demam,nasib baik ubat demam kat rumah ada.n nasib baik gak demam dia tak lama.sampai ngan ummi pun demam sekali.
app ngan doc semula kat peads 22-10-2-10.sebab dah seharian kat hospital tak dapt nak join family day ..tak pe janji thaqif sihat walafiat.

Tp 21.10.2010 tu ayah lak dah kena sign on ,hari khamis tu ayah dah g kekemaman g office sume,tp yg bertuah nya kapal lak tak masuk lg masih kat location ari sabtu or ahad baru masuk port,Ayah lak balik semula pas dah settel sume urusan kat office.

22-10-2010
ke hospital lg nak amik result air kencing .berdebar gak nak tunggu ..n keputusannya ialah kencing thaqif berkuman...Terlalu banyak kuman,yg doc pun tak leh nak kesan dari man kuman tu,( selalu nya kalu kes mcm ni kuman tu masuk dr najis,time kita basuh tu pun leh jadi gak )
selalu jd kat bdk2 perempuan .bdk2 lelaki jarang jadi.pas dah result kuar cam tu lega separuh je,04.10.2010 tu kena jumpa doc lg , doc nak lg kencing yg ditangkap fresh tanpa bekas kencing tu bersentuh apa2 pun termasuk bird dia,mcm tu lg la susah nak dapat,tp nak seribu daya tak nak seribu dalih ummi usahakan juga sampai dapat ,alhamdulillah ari ahad tu ummi dapat tangkap kencing dia yg terjamin bersih,masuk peti ais lg sebab isnin baru pead buka.
dah hantar kencing tu n tunggu la 04.10.2010 baru tgk apa result dia.

04-11-2010
Tadi subuh2 ummi dah kejutkan dia ,sebab kalu ada ayah tak kisah la ummi masuk dulu ayah cari parking,hari ni kuar time org nak masuk office dgn harapan senang la nak dapat parking.hospital parking dia lagi susah nak cari berbanding g shopping complex .
Alhamdulillah Result hari ni memang buat ummi lega..kencing yg baru tu memang tak ada lg kuman.dah bersih.lepas amik antibiotik .N Maknanya dia sakit dulu sebab kencing berkuman ,bukan masalah lain.